Egészségmegőrzés az őszi és téli időszakban

Az őszi és téli időszak betegságei jellemzően a náthás, megfázásos beteggségek. A természet patikáját azonban ekkor is igénybe lehet venni. A különböző bogyók tartalmazzák azokat a vitaminokat és egészségmegelőző és gyógyító anyagokat amelyekre szükségünk van. Ilyenek a kökény, csipkebogyó és a galagonya.

 
Galagonya
 
A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A szív gyógynövényének is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. A növényt évszázadok óta ismerjük, többnyire kertekben, szántóföldek szélén nő.          
          
Az első ismert feljegyzések egyike 1305 körül keletkezett, de más források szerint is szívpanaszok enyhítésére használta a népi orvoslás. Ez utóbbi alkalmazásmódot igazolták a 19-20 századi vizsgálatok, melyek szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. A kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy semmilyen mellékhatása nincs, ezért tartós kezelés is végezhető vele.

A galagonya a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Legelők, erdőszélek, cserjések rózsaszín vagy fehér virágú, piros vagy fekete bogyótermésű tövises cserjéje, de nevelhető a házi kertben is. Számos változata, alfaja ismeretes, a hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Népies nevei: gelegenye, giligán, saragonya, fehértövis, Krisztustövis, Isten gyümölcse, istenalma, májusvirág.
 
Kökény

A kökény Magyarországon is megtalálható tövises cserje, melynek termése – bár kevesen tudják – gyógynövény. A kékeslilás színű, apró bogyóra emlékeztető vadgyümölcs szinte bárhol megterem: hegyoldalakban vagy akár napfényes erdők szélein. A kökény – népies nevén kökönye vagy zabszilva – szeptemberben kezd érni. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.


Gyermekkorunkból megmaradt emlékeinkben a kökényről talán az a kép él, hogy gyakran találkozhattunk vele ősszel a természetben sétálva, s néha-néha kíváncsiságunkból adódóan egyet-egyet megrágcsáltunk a hívogatónak, finomnak ígérkező gyümölcsből. A külleme miatt elvárt kellemes zamat helyett azonban egy teljesen más ízű bogyót ízlelhettünk meg, amit minden bizonnyal azonnal ki is köptünk, kesernyességének köszönhetően. Felnőtt fejjel azonban rájöhetünk, hogy a kökény nemcsak vonzó küllemű termés, hanem egy kis időt rászánva finomságokat is készíthetünk belőle. A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.

Csipkebogyó

A csipkebogyó a legfinomabb immunerősítő, legnagyobb erőssége hatalmas C-vitamin tartalma.

A csipkebogyó a legveszélytelenebb gyógynövény, amely a természetben terem. A tél végére vitamintartalékaink kimerülnek, szervezetünk elfárad, az immunrendszer legyengül és könnyebben megbetegszünk: kedvetlenség, fáradtság jelentkezhet ekkor. A csipkebogyó az őszi erdő kincse, amit azonban kiválóan raktározhatunk télre. Azok, akik szakavatott gyógynövénygyűjtők, maguk is szedhetnek belőle, ám aki elmulasztotta, vagy nem bízik magában e téren, fitotékákban és bioboltokban szinte egész évben találhat belőle.

A csipkebogyó titka a jó szedés és tárolás. Leszedni megfelelő holdállásnál, ún. termésnapon, fogyó hold idején, üvegbe tölteni növő holdkor célszerű. Sose tegyük nejlon-zacskóba vagy műanyag tárolókba, hagyjuk papírban, esetleg üvegben raktározzuk. Ha utóbbit válasszuk is, helyezzünk egy kis darab steril vattát vagy papírt üvegébe, hogy a kicsapódó nedvességet ez felszívja.

A csipkebogyó a legfinomabb immunerősítő, legnagyobb erőssége hatalmas C-vitamin tartalma, ami azonban igen sérülékeny. A teáját éppen ezért főzés nélkül, áztatással állítjuk elő, a lekvárok (hecsedli) és krémek belőle már mindössze rosttartalmát őrzik. Kisgyerekeknek főzés hiányában, ezért csak 1 – 1,5 éves kor fölött adható.
A testhő erős megemelkedésére is elbomlik C-vitamin tartalma és igen könnyen kiürül a szervezetből. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a szemeket gondosan átválogassuk, ne maradjon benne száraz, beteg rész, és ha magunk gyűjtöttük a növényt, ellenőrizzük, nem kevertük-e össze más piros bogyós terméssel?!

 

Az őszi és téli évszakban is lehet növényeket találni, mégis, ilyenkor inkább a gyökereket érdemes gyűjteni. Fagymentes napon érdemes kiásni ezeket a gyökereket, lemossuk, előáztatjuk és ezután kell megfőzni. Ehhez kacsolódóan Gillich István természetgyógyás utasításait követhetjük.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here