Komló

komlo1

A komló a kenderfélék családjának egyik nemzetsége. A nemzetségbe világszerte három faj tartozik, melyek közül a legismertebb és legelterjedtebb a közönséges komló, kétlaki, évelő kúszónövény, aminek termése a sörgyártás egyik legfontosabb alapanyaga. Gyógynövényként nyugtató- és altatószerként, valamint gyomorpanaszok ellen használják.

Hazája valószínűleg Kelet-Európa volt, azonban a 8. század óta egész Közép-Európában elterjedt. Nedvesebb helyeken, ártéri és ligeterdőkben olykor áthatolhatatlan bozótot képez. A jobbra csavarodó száron horgas szőröket és keresztben átellenesen elhelyezkedő, hosszú nyelű, 3-5 karéjú, durva tapintású leveleket találunk. 10–40 m hosszú indáival bokrokra, fákra kapaszkodik. Tavasszal a friss hajtások a növényvilágban rendkívül gyorsnak számító 20–50 cm/hét sebességgel törnek elő a telet a talajban átvészelő, körülbelül 1–3 cm vastag és több méter hosszú gyöktörzsből.

A komló népies neve:
szeleginy, sörkomló, sullyogó iszalag

Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik.

A komló frissen zöldessárga színű, kellemes illatú és a kovászos kenyérre emlékeztető szagú. Száradt állapotban sárgásbarna színű lesz és a virágzat szétesik. illó olaja a sört konzerválja.
Idegnyugtató és altató hatása van.


A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat, gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz.

Mire jó?
A komló bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák.
Teája többek között a változókor problémáira ajánlott.
A komlót a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.
Jelentős az ösztrogén és antibiotikum aktivitása, valamint tartalmaz egy sor olyan összetevőt, amelyek antioxidánsként hatnak.
A komló egy olyan növény , amely egészségstimuláló hatású, de ennek mértéke még nem teljesen ismert.

Hogyan használjuk?

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.

Fürdő: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe.

Párna: Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá. Illóolajai a belégzett levegővel jutnak a szervezetbe. 10 naponta cseréljük "komlópárnánk" tartalmát.
A komlófürdők és komlópárnák nyugtató hatását biztosra vehetjük.

Érdekesség a komlóról.

A rómaiak a fiatal komlóhajtásokat főzelékzöldségként fogyasztották. Sörgyártáshoz, kenyérsütéshez is használják.

Jó tudni!

Autóvezetés és odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt nem javasolt teájának fogyasztása, mert elálmosít! 

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here