Házi tartósítás - Hordós savanyúság

Régen a háziasszonyok a kertben és a piacon vett élelmiszereket maguk tartósították. Ma kényelmünket szolgálják a kis- és  nagyüzemi eljárások.  Mivel sajnos nem rendelkezünk sok szabadidővel ezért igénybe kell vennünk az ipari megoldásokat. DE! Amikor már  lemegy az ára a gyümölcsöknek, érdemes megpróbálkozni az aszalással, savanyítással, lekvár készítéssel. Régóta vártam egy nagyon finom csalamádé receptre, amit most végül Tibor elküldött nekem.Ezután Mártitól is kaptam egy savanyyú káposzta receptet.

Íme a csalamádé receptje:

30 literes hordóhoz:

10 liter vízből elveszünk 3 litert, amelyben feloldunk a következőket:

6 dl 20%-os ecet

fél kg só

1dkg borkén

3 dkg timsó

1 dkg citromsav

3,5 dkg nátrium benzonát (3 csomag)

1 kg cukor

5 liiteres üveghez: bors (kb. 10 szem) babérlevél, koriander, mustármag

 

Töltött káposztának való..

Az elkészítés azzal kezdődik, hogy káposztát kovászolunk (savanyítunk).

A káposztát lereszeljük. Forralunk jó sok vizet - 3kg-hoz 4 liternyit, ha forr, beleteszünk 4 csapott evőkanál sót, elkeverjük, kicsit hűlni hagyjuk.
A reszelt káposztát megfelelő edénybe tömködjük, teszünk közé kaprot, babérlevelet, csípős paprikát, egész borsot. Ráöntjük a már nem túl forró levet, tetejére egy szelet pirított kenyeret rakunk, amit be szoktam csomagolni egy darab gézbe, hogy nem málljon szét. Egy tányért kap a tetejére, és meleg helyre (de nem tűző napra) tesszük.
Ha már szépen erjed, úgy kb. a harmadik napon, le szoktam venni a tetejéről a kenyeret, mert akkor már nincs rá szükség. Kóstolgatom, és ha elég savanyú, akkor készülhet az étel belőle.

A Biarritz étteremben most a nyári töltött káposzta  a kedvenc.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here