A cékla

cékla

Sokszor méltánytalanul alábecsüljük a céklát, habár ma már mindenki tudja, hogy amennyire finom, legalább annyira fontos egészségvédő szerepe is.

Készítsük újfajta módon el a céklát, de ha nem akarjuk kipróbálni az ujdonságokat, fogyasszuk a hagyományos módon A fontos az, hogy fogyasszuk:

Illatos gyömbéres-narancsos céklacsatni

A csatni az india konyha ízes-fűszeres lekvárja, szósza, amit főként húsok mellé kínálhatunk, de pirítósra kenve is megállja a helyét. Keleti és karácsonyi fűszerekkel bolondítva, díszes csatos üvegben remek ajándék a fa alá.

Hozzávalók:

  • 1 kg céklagumó
  • 3 db fehér édeshagyma
  • 2-3 db narancs leve és lereszelt héja
  • 2 evőkanál nyers nádcukor
  • 1 dl vörösbor
  • 1-2 teáskanál őrölt chili
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

A céklagumókat és a hagymát megpucolom, majd kisebb kockára vágom. A cukrot karamellizálom, majd rádobom a céklát és a hagymát, aztán a kifacsart narancs levével és a vörösborral meglocsolom. A fűszereket és a reszelt narancs héját is hozzáadom. Lassú tűzön addig főzöm sűrűn kevergetve, amíg a cékla meg nem puhul és jól be nem sűrűsödik.

Almás -sütőtökös céklalekvár

Süteményeket dobhatunk fel vele, vagy csemeténk uzsonnáját tehetjük kívánatosabbá ezzel az ízes téli lekvárral. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült cékla
  • 30 dkg sült sütőtök
  • 3 db sült alma
  • 4-5 evőkanál agavészirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 3 dl frissen facsart narancslé vagy pomelo leve

A céklát megmosom, héját körömkefével megdörzsölöm, és egyenként alufóliába teszem. Mellé pakolom a félbevágott magházától megfosztott almát és a szeletekre vágott mag nélküli sütőtököt. 1 óra alatt puhára sütöm őket. A héjuktól megfosztott gyümölcsöket és zöldségeket egy nagy fazékba teszem, a narancslét hozzáöntöm, a fűszerekkel meghintem, az agavésziruppal meglocsolom, és lassú tűzön forralásig főzöm. 5-10 percig forralom, majd botmixerrel pürésítem.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here