Minden napi eledelünk

Házi tartósítás - Hordós savanyúság

Régen a háziasszonyok a kertben és a piacon vett élelmiszereket maguk tartósították. Ma kényelmünket szolgálják a kis- és  nagyüzemi eljárások.  Mivel sajnos nem rendelkezünk sok szabadidővel ezért igénybe kell vennünk az ipari megoldásokat. DE! Amikor már  lemegy az ára a gyümölcsöknek, érdemes megpróbálkozni az aszalással, savanyítással, lekvár készítéssel. Régóta vártam egy nagyon finom csalamádé receptre, amit most végül Tibor elküldött nekem.Ezután Mártitól is kaptam egy savanyyú káposzta receptet.

Bővebben...

Burgonya

burgonyak

A burgonya C-vitamin forrás. A gyomorhurut a gyomorfekély és a bélgyulladás gyakori oka ellen hat. A nyers burgonyalé atropinhoz hasonló, görcsoldó, gyomorfájást csökkentő és szüntető hatóanyagot is tartalmaz.

Az európai népi orvoslás javallatai és receptjei: „fejforróság" és fejfájás (migrén) esetén nyers krumpliszeletes borogatás a halántéktájra; fagyott tagokra összetört, meleg, főtt krumpli. Forró vízzel leöntött nyers krumpli levében fürdetik a fájdalmas, reumatikus tagot, vagy meleg, főtt krumplival gőzölik és helyileg ezzel melegítik a fájdalmas részeket.
A nyers reszelt burgonya talpra kötve lázcsillapító, szemre téve pedig enyhíti a szemgyulladást.

Cukron, dextrinen, keményítőn, aminosavakon, alma- és tejsavon és C-vitaminon kívül bőr- és nyálkahártya-védő A- és F-vitamint is tartalmaz, a bőrelváltozásokra ezért fejthet ki kedvező hatást.

A nyers burgonyalét sárgarépalével keverve, kis mézzel ízesítve torokgyulladás, garatgyulladás esetén, vagy köhögésnél alkalmazzuk. Melegen, vagy hidegen, ruha közé téve a fennmaró rostanyagait, felköthetjük a nyakra, vagy felrakható a mellkasra borogatásként. De szintén kis mézes vízzel összekeverve, csemegeként el is fogyaszthatjuk.

Nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A rossz szívműködés javulását hozhatja kiegészítő kúraként, ha nyers levéből reggel éhgyomorra 1 dl-nyit fogyaztunk több héten keresztül. Lázas állapotban mindenképp ajánlott a szív védelméről ilyen formában is gondoskodni.

Vitaminterápiás ételek

szllA nyár terülj-terülj asztalkájáról bőven fogyasztottunk, és nincs még vége, hisz jön a szőlőszüret. A szőlő cukortartalma miatt ügyeljünk arra, hogy egyszerre csak keveset fogyasszunk belőle. Napi ételadagunk 1,3 és 1,5 kg-nál ne legyen több! Ebbe a folyékony táplálék is beletartozik. Figyeljünk a gyümölcs, zöldség, gabona helyes arányára is. Általában 75% nyers zöldség és gyümölcs, 25% gabonafélék fogyasztását ajánlják. Azonban figyelembe kell venni az egyén szervezetét, betegségeit, életkörülményeit, az egyén anyagcseréjét. Van aki számára a nyers ételek emésztése rendkívüli megterheléssel jár.

Bővebben...

Vitalizáló étrend

ist2_4664480-healthy-food-and-bodyEzeket az ételeket a test energiával való feltöltése, vagy böjttörés ( a böjt befejezése után), fogyasszuk Ha lehet, a tésztákat teljeskiörlésű lisztből készítsük, a mennyiségekre a zöldségek kivételével ügyeljünk! (pl: szőlő, a magas fruktóz tartalma miatt)
További javaslatunk:a folyadékok aránya a szilárd táplálékhoz képest nagyobb legyen! Nappal érő ételeket együnk!  A teljeskiörlésű lisztet ellenőrzött forrásból szerezzük be!

Bővebben...

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here