Ecet készítése házilag

Manapság igyekszünk sok mindent házilag készíteni, hogy kipróbáljuk nagyanyáink receptjeit. Az ecetet régebben mindenki maga készítette otthon, mert sok mindenre használták tisztítástól kezdve hajmosásig. Az ecet, a  fogyókúra kiváló szere is egyben.

Ecetet házilag bor (vörös-, fehér- vagy gyümölcsbor) és ecetsav-baktérium felhasználásával készíthetünk. Az ecetsav-baktériumokat 100 ml-es üvegcsében vásárolhatjuk meg, ez fogja a borban levő alkoholt ecetsavvá alakítani miután összekevertük őket.

  •   a választott vörös-, fehér- vagy gyümölcsbor minél finomabb, tisztább és kénmentes legyen, hogy ízletes ecetet készíthessünk
  •   a bort hígítsuk fel vízzel, hogy 7-8 %-os alkoholtartalmat érjünk el
  •   az 1 liter (hígított) borból és 100 ml anyaecetből álló keveréket minél szélesebb nyílású,  saválló műanyag, rozsdamentes acél, üveg vagy fa anyagú edényben tároljuk
  •   az edényt takarjuk le gézzel vagy valamilyen légáteresztő anyaggal és tartsuk 6-7 hónapig meleg (kb 25°C-os) helyen
  •  az oldat kb. 2 hét után ragasztószagúvá válik, az erjedés a ragasztószag eltűnésével ér véget
  •  az elkészült ecetet szűrjük át és zárjuk egy üvegbe, majd hagyjuk sötét hideg helyen 2-3 hónapig, hogy kitisztuljon
  •  az ecet zamatát és színét különlegessé tehetjük, ha valamilyen gyümölccsel vagy növénnyel összekeverve 3 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük
  •  az áfonya, a szeder és a málna jól harmonizál a fehérbor- vagy az almaecettel
  •  fűszerek közül, szegfűszeget, gyömbért, citromfűt, szerecsendiót, feketeborsot, chillipaprikát, vagy fokhagymát használhatunk az ecet ízesítésére
  •  a vörösborecethez rozmaringot, kakukkfűt, tárkonyt vagy babérlevelet adhatunk
  •  a fehérbor- és az almaecet virágokkal is fűszerezhető, például ibolya, és rózsaszirommal, levendulával vagy bodzavirággal

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here