Konyhakert

Erdei füzike

Kisvirg_fzike

A borzas füzikéhez képest sokkal kisebb termetű növény. Szára vékony, finoman szőrös. Levelei tojásdad lándzsásak, szélük lehet csipkés vagy fűrészes, a szárhoz nyél nélkül kapcsolódnak. Virágai halvány rózsaszínűek, egyesével nyílnak a hajtások végén. Egy-egy növényen csak kevés kicsípett szirmú virág látható. Termése hosszú tok, mely számos magot rejt. Ezek repítőszőrükkel terjednek. Június és szeptember között találkozhatunk vele üde erdők talaján, sövények alatt.

Gyógynövényként a prosztata betegséget ellen és gyulladás csökkentőként alkalmazzák.

Földitömjén, rákfark, bábafű, csabafű

Fldi_tmjn

A földitömjén jól ismert gyulladásgátló, étvágyjavító, görcsoldó, vizelet- és epehajtó tulajdonságáról, de alkalmazzák nyálkaoldóként, köptetőként (felső légutak gyulladása esetén) is. Illóolajai révén (fenol-észter-epoxid) fokozza a nyálkahártyák váladéktermelését, és hígítja a váladékot, így az például könnyebben felköhöghető a légutakból.

Bővebben...

Padlizsánkrém-Erdélyből, de a magam szája íze szerint

Hozzávalók (4 személyre)

2 - 3 db padlizsán 
2  csipet só
ízlés szerint őrölt feketebors (én a fehéret jobban szeretem)
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
0.5 dl  olaj (extra szűz)

Elkészítés

1. Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket. (Ha rossza az idő, de ha nem, akkor parázson sütöm, sokkal finomabb)

2. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

3. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket kanállal kikaparjuk, villával összetörjük.

4. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, és villával összenyomkodjuk. (Én nem teszek bele majonézt tojássárgáját, pici mustárt. Lehet még apróra vágott snidlinget vagy petrezselymet is hozzá keverni)

5. Pihentetjük kb.1 napig, majd pirítósra kenjük

Házi tartósítás - Hordós savanyúság

Régen a háziasszonyok a kertben és a piacon vett élelmiszereket maguk tartósították. Ma kényelmünket szolgálják a kis- és  nagyüzemi eljárások.  Mivel sajnos nem rendelkezünk sok szabadidővel ezért igénybe kell vennünk az ipari megoldásokat. DE! Amikor már  lemegy az ára a gyümölcsöknek, érdemes megpróbálkozni az aszalással, savanyítással, lekvár készítéssel. Régóta vártam egy nagyon finom csalamádé receptre, amit most végül Tibor elküldött nekem.Ezután Mártitól is kaptam egy savanyyú káposzta receptet.

Bővebben...

Citromfű

citromfu

Népies neve:

orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke

Bővebben...

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here