Viselet

 

sokszoknyaA viselet szót ma már nemigen használják de talán még tudják hogy mit jelent. Nagyszüleink idejében a viselet még nemcsak öltözködést, de viselkedést is jelentett. A régi ruhák természetes alapanyagokból készültek, igen tartósak voltak. A régi ember maga szőtte a kelméket, fonta a fonalakat. Érdemes a régi, öltözködéssel kapcsolatos hagyományokat megismerni, hogy tudjuk hogyan gondolkodtak felmenőink. Miért érdekes ezzel foglalkozni?

Nemcsak azért, hogy újabb ismereteket szerezzünk azokról a dolgokról amivel őseink foglalkoztak, bár ez önmagában is izgalmas lehet, hanem hogy  összehasonlítást tudjunk végezni a régi és  a mai dolgaink között. Így megtudhatjuk miben tértünk el eleink életétől és esetleg találhatunk megoldást a mai gondjainkra is. Ez így nagyon furcsán hangozhat, de csak azok számára, akik semmit nem tudnak ezekről az időkről.

Szóval, hogy az eredeti gondolathoz visszatérjek, a viselet, (melyről reményeim szerint többet is fogok írni) egyben viselkedést is jelentett, hiszen a kikeményített sokszoknyában, és a szoros gombolású mentében nem lehetett másképp mint peckesen, hátat, derekat kiegyenesítve lépdelni, tehát viselkedni. Ha összehasonlítjuk a mai viseletekkel és testtartással a régit, akkor nem nagyon lehet azt mondani, hogy a mai ember peckesen, egyenesderékkal (és szándékkal) jár. Bár mai viselkedésünket, gondolkodásunkat ezek a ruhadarabok és az úgynevezett metakommunikáció is kifejezi. Régen nem volt szükség ilyen fajta tudományos ismeretekre, mert a ruha, azaz a viselet, egyértelmű, képi jelrendszere mindent elmondott a viselet "viselőjéről". Például a legfontosabbat említve elmondta, hogy melyik közösséghez tartozik az illető. Persze akkor még voltak igazi közösségek, nemcsak virtuális közösségek. Az utóbbi időben, számos ismeretet szereztem ezkről a dolgokról, amelyeket szívesen megosztok majd olvasóimmal. Közzéteszem azokat az adatokat, hol lehet ezeket az ismereteket beszerezni, hol élnek ezek az emberek ahol találkozni lehet velük akár élőben akár Interneten, hisz a modern világ eszközeit használom én is. Nem mondom, hogy az utolsó 24 óra 24. percében vagyunk, mert sajnos már ezen is túl vagyunk. Inkább azt mondom, hogy vannak emberek, vannak kis közösségek, akik újra tanulják, újra felfedezik ezeket az ismereteket és nagyon-nagyon boldogok, mert nem a nagy plázákba mennek be vásárolni hogy készen megkapják a sok haszontalan holmit, hanem értéket teremtenek. Mert minden dolog, amit saját kezűleg készít az ember, az TEREMTÉS. Aki szeretne bekapcsolódni ebbe a tevékenységbe, az jöjjön velem ezen a(z) egyelőre virtuális úton, aztán majd sort kerítünk személyes találkozókra is. Addig is hátha kedvet kapnak egy hagyományőrző tanfolyamon részt venni, táncházba menni! Mert nagyon vigyázni kell hogy megtudjuk különböztetni a virtuálisat a valóságtól!

(Zárójelben teszem hozzá, hogy a linkként megadott oldalak "felkonferálásával" vigyázzunk, azaz ne vezyük feltétlenül készpénznek, inkább a megadott képek képi beszédjét próbáljuk meg magunk értelmezni!)

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here