Zobor vidék

Elhatároztam, hogy sorra veszem a népviselet szempontjából kiemelkedő vidékeket amelyek a Kárpát medencében találhatóak és a magyarok számára nagyon fontosak illetve jelentősek. Miért kezdem a Zobor vidékkel? Nincs különösebb oka, csupán hogy nagyon szépnek találom őket. Minden esetben megkeresem a földrajzi leírását, hogy eltudjuk helyezni térben ezeket helyeket. Észrevehetjük hogy az oly megkülönböztethető  viseletek mégis egységes képet mutatnak a magyarság életében.

Zobor_alja

Eredetileg 13 Árpád-korban alapított falut foglalt magában, melyek 3 kisebb egységre oszthatók. Hegyaljai települések: Alsóbodok, Alsócsitár, Nyitragerencsér, Gímes, Kolon, Barslédec, Nyitrageszte, Pográny, Zsére. A hegyvonulat északnyugati felén a hegymegiek: Menyhe, Béd a Nyitra-folyón túl pedig a vízmegiek terülnek el: Egerszeg, Vicsápapáti.

Gyakran a következő - ma már szlovák lakosú - falvakat is ide sorolják: Alsóelefánt, Felsőelefánt, Darázsi, Üzbég, Sarlókajsza, Gímeskosztolány, Néver, Családka.

Újabban a név használatos a többi Nyitra-vidéki magyarlakta falura is: Bábindal, Berencs, Csehi, Csiffár, Felsőaha, Felsőszőllős, Kalász, Kis- és Nagycétény, Nagyhind, Nemespann, Tild, valamint az érsekújvári járásból Nagykér a sellyei járásból Felsőkirályi.

Talán mindenki ismeri a következő dalt: Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem (Zobor-vidék)

Források:

  • Arany A. L. 2009: Nyitravidéki népballadák. Somorja.
  • Ethey, Gy. 1936: Zoborvidék múltjából. Nyitra.
  • Jókai, M. 2004: Zoboralji gyermekjátékok.
  • Kocsis, A. 1994: Zoboralji hímzések. Budapest.
  • Sándor, J. 2009: Zoboralja dióhéjban - Templomok, emlékek, emlékezés. Kolon.
  • Török, T. 2002: Zoboralja földrajzi nevei

 

                                                                   zoborviselet

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here