Három napos lébőjtkúra

Fogytán az energiája? Kedvetlennek érzi magát? Itt az ideje, hogy megtisztítsa szervezetét! A szakszerű léböjt csodát művel külsőnkkel, belsőnkkel egyaránt. Határozza el magát, segítünk!

 

 

Léböjt
A léböjt - amint a nevéből is következik - nem áll másból, minthogy a kúra ideje alatt szilárd táplálékot nem veszünk magunkhoz, csupán folyadékot. De abból sokat, legalább 2,5-3 litert. Fogyaszthatunk vizet, forrásvizet, gyógyteákat, gyümölcsök és zöldségek kifacsart levét, valamint zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket. A présgép vagy gyümölcscentrifuga birtokában pedig egyszerűen megvalósíthatók. Bár az alkohol és a kávé folyékony halmazállapotú, méregtelenítés alatt mégse fogyasszuk őket! (a kávét beöntésre használhatjuk)  A lékúra a nyers ételek fogyasztásából álló diétától rosttartalmában különbözik. Ha a zöldségeket és a gyümölcsöket préseljük, rostmentesekké válnak. Amennyiben azonban turmixoljuk vagy centrifugázzuk, maradnak benne rostok, csak a gép felaprózza azokat. Teljes rostmentességre akkor van szükség, ha az emésztőrendszer különösen komoly tehermentesítést igényel. A levek méregtelenítésen kívül viatlizálásra (roborálás)  is alkalmasak, hiszen ha gyengének érezzük magunkat, egy egynapos lékúra újra formába lendít minket.

A préselés szabályai:
- a nyersanyagokat lehetőleg bio-piacokon szerezzük be, vagy pedig a saját kertünkből, ahol garantáltan tudjuk biztosítani a bionövényeket
- a megvásárolt élelmiszereket alaposan mossuk és hámozzuk meg, amennyiben kétség merül fel az élelmiszerek eredetéről
- ha nincs speciális présgépünk, a gyümölcscentrifugánk lehetőleg műanyag vagy rozsdamentes acél alkatrészekből álljon, ugyanis más fémekkel a gyümölcssavak reakcióba lépnek
- a leveket mindig frissen készítsük el olyan mennyiségben, amennyi egyszerre elfogy, a vitaminok nagy része ugyanis oxigén hatására elbomlik!

Gyógyító levek
Aki gyakran issza a zöldségek és a gyümölcsök kifacsart levét, különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és enzimekkel ajándékozza meg szervezetét. A legtöbb ezek közül ráadásul különféle gyógyerővel is fel van vértezve, néhány pedig kifejezetten jó méregtelenítő hatású. A legjobb salaktalanítók közé tartoznak a magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök, ezek ugyanis a vizelet-kiválasztás serkentésével gyorsítják a salakanyagok távozását szervezetünkből. A táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a zöldség- és gyümölcsleveket ne keverjük egymással, ez alól egyedül az alma és sárgarépa ivólé képez kivételt.Előfordulhat, hogy a nyers zöldségek, gyümölcsök levétől megfájdul a gyomrunk. Ilyenkor ajánlatos higítani a leveket. (lehetőleg forrásvízzel)Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here