Receptjeink

Mandula, dió, mák..

Megtörtük a diót, a mandulát és begyűjtöttük a mákot is. Finom süteményeket lehet készíteni ezekből a magvakból. De zöldséges ételekhez is kíválóak. Íme egy finom recept:

Mandulával töltött cukkíni

Hozzávalók:

  • 4 cukkíni
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg élesztő- és só nélküli zsemlemorzsa vagy szárított búzacsíra
  • 10 dkg őrölt kesudió
  • 10 dkg hántolt mandula vagy mandulapehely
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk vegamix
  • 5 ek friss apróra vágott petrezselyem
  • 1 tk borsikafű

Elkészítés:

Vágjuk le a cukkínik végét, vágjuk őket hosszában félbe, és vájjuk ki belsejüket. Pároljuk puhára héjukat, majd tegyük félre hűlni. Pirítsuk meg olajon az apróra vágott hagymát, keverjük hozzá a cukkíni kivájt belsejét és a fűszereket, süssük ezután még 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a kesudiót, a mandulát, a zsemlemorzsát vagy búzacsírát, és jól keverjük össze. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá még 1-2 ek vizet. Töltsük meg vele a cukkíniket, és közepes lángon, alufóliával lefedve süssük 25 percig sütőben. A sütés utolsó 5 percében a tetejét megszórhatjuk reszelt tofuval.

Forrás: Napfényes élet

Marika citromfű tortája

 Marikától kaptuk, ő Kingától, Kinga meg.. szóval ez így megy nálunk háziasszonoyknál. Készítsétek el ti is!

 

CITROMFÜVES SZELET

(Kinga féle süti)

 

 

  1. 15dkg vaj
  2. 10„   cukor

1 vanilláscukor

1 citrom reszelt héja

Ezeket jól kikeverjük és egyenként hozzá keverünk 3 egész tojást, majd 20 dkg lisztet és 1 sütőport.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük.

 

Tetejére kenünk, ha megsült:

1 citrom levét kikeverünk, 3-4 evőkanál porcukorral belekeverünk apróra vágott citromfű levelet és a meleg tésztára kenjük, visszatesszük a kikapcsolt, de még meleg sütőbe, hogy a citromos máz kicsit szikkadjon.

Közepes tepsibe (18x28 cm) sütjük, először kb. 5 percig 200 C-fokon, majd 180 C-fokon 20 percig.

 

Jó étvágyat!

 

További adatok a citromfűről, a "Konyhakert" menüpontban található.

Zöldséges harmónia

tökös


Megnőttek a friss zöldségek, így bármilyen arányban élvezhetjük a zöld ízeket. Íme egy variáns, ahol a tök a főszereplő:

Bővebben...

Hajdina

Ma már kevesen ismerik a hajdinát, pedig nagyon egészséges gabonafajta.

Íme egy finom recept:

 

.

hajdina

 

Hajdina gombócok zöldséges öntettel

Bővebben...

Tavaszi böjti salátatál

retekcsra

Idén kimaradt, illetve rendkívül rövid volt a tavasz első szakasza. Még visszatámad a tél, de  már gondolhatunk arra, hogy a Húsvét alkalmával egyben véglegesen beköszönt a várva-várt tavasz. Ekkor már megkóstólhatjuk a friss zöldeket.

Bővebben...

Zöld leves

484349 483485945033669 1202100605 n

Mikor még tavasz volt, akkor szedték. Én most találtam a NET-en. Hát, csak vágyakozzunk a tavaszra, hogy ismét találhassunk finom zöldeket.

Bővebben...

Nincsen Karácsony beigli nélkül

beigli

Egyesek megunták a jól bevált diós-mákos beiglit, és sokfajta ízesítést alkalmaznak. A hagyományőrzők természetesen ragaszkodnak régi a formációhoz.

Bővebben...

Alma torta

almatorta

Az ősz almák tömegét kínálja nekünk. Én nagyon szeretem az almát minden formájában. Alma chutney, almaszósz, alma lekvár, és igen, az almás sütemények. Ma is a számban érzem nagymamám fahéjas-diós almás sütijének ízét. Mostanában azonban a franciás kis könnyed tartin, azaz tortácska a kedvencem. Nem annyira nehéz a tésztája, inkább az alma dominál a süteményben.

Bővebben...

Kacsasült, ahogy én szeretem

Akinek kevés ideje van mint nekem, de mégis szereti az ínyencségeket (mint a fiam) annak jól ki kell gondolnia mi az amit főz.

A kacsasültem jól bevált étel és nem bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók:

-egy kb. 3 kg-os kacsa (ha több, az se baj, csak beférjen a sütőbe)

-mindenféle zöldség

-"kerti füvek" úgymint kakukkfű, petrezselyem, aki szereti boróka stb.

-pici só

Váraljai lakodalmas kuglóf

  • Keverjük össze az összetevőkek

  • Jól kidagsztjuk a tésztát

  • Egy órát kelesztjük

  • Miután megkelt

  • Közepesen meleg sütőben 1 órát sütjük.

Hozzávalók
80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 tojássárgája, 4 dl tej, 1 csipet só.

Töltelék
12 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál kakaó, fél csomag mazsola.

Elkészítés
Az élesztőt futassuk fel kevés langyos, cukros tejben, és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze, és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához.

Máté Béláné receptje alapján

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here