Nincsen Karácsony beigli nélkül

beigli

Egyesek megunták a jól bevált diós-mákos beiglit, és sokfajta ízesítést alkalmaznak. A hagyományőrzők természetesen ragaszkodnak régi a formációhoz.

Hozzávalók:

(3 db. 250dkg-os kalácshoz)
 
Tészta: 
460g liszt
130 g vaj
80 g zsír
40 g porcukor
1 tojás sárgája
80-95 ml tej
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
1 vaníliarúd kikapart belseje
 
Töltelék:
140 g dió és mák
80 g cukor
25 g édesmorzsa
80 ml víz
fél citrom  reszelt héja
fél narancs reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart belseje
 

A lisztben elmorzsoljuk a vajat a zsírt és az élesztőt (nem kell keleszteni). 

Hozzáadjuk a cukrot a tojást és a sót, majd a tejszínt és annyi hideg vizet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, de ne ragadjon, mert nyújtásnál a deszkát nem szabad lisztezni, különben nem lesz fényes a tésztánk. 6 felé osztjuk és fóliával letakarva hűtőben 20 percet pihentetjük. 20-25cm-es téglalapra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és megkenjük tojássárgájával, majd ha megszáradt (kb.3óra), megkenjük tojásfehérjével. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.

Másnap a tetejét megszurkáljuk hurkapálcával a legaljáig, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Légkeveréses sütőben 180-fokon 25-30 percig sütjük.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here