Receptjeink

Krumpli prósza

Lapcsánka sütés közben
A tócsni vagy tócsi, lapcsánka, cicege, berét, berhe, görhöny, mackó, gánica, macok, recsege, toksa, matutka, harula, lapotyka, lapotya, lepkepotyi, bodag, cicedli, pacsni vagy simán krumpliprósza reszelt krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka" elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét" jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Nyírség) és (Baranya), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica[1](Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumliprósza (Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt krumpli olajban kisütve
Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni.

– Almás: Az almát is lereszelve teszik a tésztába, hagyma, tojás, liszt, só, bors, szerecsendió hozzáadásával ízesítik, tejszínes snidlingmártással tálalják.
– Gombás: A nyers krumplihoz keverik a megtisztított, apróra vágott gombát.
– Gombaporral: a reszelt krumplis masszába gombaport vagy gombakrémlevesport kevernek, néhány percnyi állás után sütik ki.
– Görögös: tzatzikivel tejföl helyett.
– Húsos: Az előre elkészített, apróra vágott húsokkal, ennek hiányában töpörtyűvel dúsítják, tejföllel, sajttal megszórva addig sütik, amíg a sajt ráolvad.
– Húsos–gombás: Az apóhúsos variációja, melyhez párolt gombát kevernek.
– Kefires: Ízlés szerint sütnek rá sonkát, tesznek rá tejfölt, sajtot, esetleg mindet egyszerre.
– Sokfűszeres: Só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem, fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.
– Spenótos: A kisült szeletekre egy–egy kanálnyi párolt parajt, és előre elkészített tükörtojást tesznek.
– Szűzérmés: Kisütött szűzérme szeleteket csomagolnak a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálalják.
– Pörköltes: Gombapörkölttel vagy sima pörkölttel borítják, vagy félbehajtva töltik, de szűk lével.
– Reszelt sajtos: Tejfölbe kevernek snidlinget, petrezselymet, ezzel borítják, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítják.
– Töltött: Juhtúróval megtöltik, félbehajtják, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert tesznek.
Erre az ételre jellemző, hogy csak az alaprecept hasonló, minden háznál, és minden alkalommal is másként készülhet, így a fenti leírások - tájegységenként, nemzetiségeknél, családoknál is keverednek, vagy más összetevőkkel egészülhetnek ki.
A lepcsánka/tócsni a gasztronómiában nagyon széles körben alkalmazott étel. Talán legismertebb fogyasztási módja, mikor önálló fogásként csak a tócsnit tálaljuk önmagában, esetleg kínálhatnak mellé szószokat, mint például tejföl, paradicsom mártás, egyéb mártások. Sült húsok elkészítése esetén is előfordul a lepcsánka, akár töltelékként, akár bő olajban sütött hússzelet bundájaként, vagy kész húsos főétel {pl. pörkölt, tepsiben sült húsok} mellett köretként is szokás fogyasztani.

Krumpliprósza
Dunántúli specialitás.


Hozzávalók:
80 dkg krumpli
25 dkg liszt
5 dl aludttej vagy kefir
1 fej hagyma
só, bors
zsiradék
nagy pohár tejföl


Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és belereszeljük az aludttejbe. Közben többször elkeverjük, hogy ne barnuljon be a krumpli a levegőn. A hagymát is belereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk. Egy zsírral kikent tepsibe öntjük, és pirosra sütjük. A tetejét tejföllel kenjük meg vastagon. Lehet kisebb adagokban serpenyőben is sütni, mint a palacsintát

Dödölle

ddle

A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsó sorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.

 

Bővebben...

Gyümölcsimádóknak meggyes pite

cseresznys_piteUgyan júliusról mondják hogy a betakarítás hónapja, de már június is bővelkedik fantasztikus gyümölcsökben. Villányból hazafelé földrehullott sárgabarackokkal szegélyezett járdákat láttam. Fájó szívvel hajtottam tovább a földrehullott gyümölcsök láttán. Cseresznye, meggy, málna és persze sárgabarack amelyekből szörpöt és finom  süteményeket készíthetünk.

Íme kedvenc sütemény receptem:

Bővebben...

Sáfrányos kagylóleves julienne zöldségekkel

skagylo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Tengeri halleves

Halleves

 

Hozzávalók:

tengeri halak vegyesen, kagyló és rák    80dkg

vöröshagyma                                1 nagyobb fej

olívaolaj                      1 dl

paradicsom püré                           1 ek

fokhagyma                      4 gerezd

fehér száraz bor                            2 dl

citromlé                       ½ db

tabasco

tengeri só

 

azoliva olajon lepiritjuk a paradicsom pürét, rá dobjuk a finomra vágott hagymát azt is lepiritjuk ezután az előkészitet halakat is hozzáadjuk kicsit piritjuk majd felengedjü fehér borral és halalaplével sóval fokhagymával és tabascoval ízlés szerint ízesítjük

Tálalásnál fokhagymás pirítóst kínálunk hozzá

 

Grillezett lazac filé fokhagymás barna olívabogyó vagdalékkal

Hozzávalók:

lazac filé                           80dkg

olívaolaj                      0,8dl

barna olívabogyó            20dkg

fokhagyma                      8 gerezd

petrezselyem zöldje      2 cs

citrom                         1db

tengeri só

 

A halszeleteket sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és sütőben megsütjük vigyázva arra, hogy ne száradjon ki. Közben elkészítjük a ragut,  a kimagozott olajbogyót és a tisztított fokhagymát késsel apró darabokra vagdaljuk, olívaolajon felfuttatjuk, citromlével ízesítjük, és hozzá adjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a megsült halszeletet tányérra helyezzük, és a fokhagymás olívabogyó vagdalékot ráhalmozzuk.



Langalló vagyis a magyar pizza

Minden más nép ételeinek megvan a magyar megfelelője. Ilyen a pizza is, amely tulajdonképpen egy kenyérlángos.

Bővebben...

Burgonyagombóc snidlinges szószban

Burgonyagombóc snidlinges szószban

Hozzávalók:

75 dkg burgonya

1 sárgarépa

1 póréhagyma

5dkg vaj vagy margarin

9 dkg liszt

7-8 dkg burgonyaliszt

1 tojás

frissen reszelt szerecsendió

5 dkg pirított hagyma

½ l tej

1 teáskanál ételízesítő

1 csokor metélőhagyma (snidling)

só, bors

A burgonyát 25 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. Még forrón áttörjük, és 2 dkg vajjal pürésítve hűlni hagyjuk. A burgonyaliszttel, 6 dkg liszttel, tojással, sóval meg szerecsendióval összegyúrjuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk. A 3 adagra osztott masszát a durvára reszelt répával, a csíkokra metélt, előfőzött póréval és a pirított hagymával ízesítjük. Adagonként 4-4 gombóccá formáljuk, és forrásban lévő, sós vízben, alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük.

A maradék vajat megolvasztjuk. Megpirítjuk benne a maradék lisztet, és a tejjel állandó keverés mellett felöntjük. Belevegyítjük az ételízesítőt, és kb. 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. A metélőhagymát kevés kivételével felaprítjuk, és a szószba szórjuk. A lecsöpögtetett gombócokat a szósszal tálaljuk, és a félretett metélőhagymával díszítjük.

Burgonya nudli medvehagymával, túróval és füstölt sonkával

burgonya nudli medvehagymával, túróval és füstölt sonkával

Burgonya krémleves füstölt sonkával

Hozzávalók:

füstölt sonka fözőleve  1l

burgonya                            40dkg

babérlevél

tejföl                                    2dl

liszt                                       1 ek

fehér őrölt bors

vöröshagyma                    1 kis fej

ha a húsvéti sonkát megfőztük a levét fellehet használni további ételek elkészitésére

ilye a burgonya krémleves

a tisztitott burgonyát kockázzzuk és a füstölt lében megfözzük babérlevéllel fehérborssal

ügyelve arra hogy a lföüstölt lé ne legyen sós ha az akkor vizzel higitjuk

ha burgonya megfőtt  kivesszük belöle a hagymát és a babérlevelet és botmixerrel lepürésitjük tejfelesen habarjuk jól kiforraljuk füstölt sonka kockákkal tálalhatjuk

Diós kifli

dioskifli

Még nincs itt a böjti időszak, de azért lélekben készülhetünk rá. Az aszalt gyümölcsből készült leves, kása, és kenyér evéssel kibírjuk a  böjti heteket, és akkor igazán megérdemeljük a hétvégén a gombócot,  mákos gubát, vagy a diós kiflit. Szóval, még igazából dőzsőlhetünk egy kicsit. Drága ugyan a dió, de egyszer ezért elkészíthetjük ezt a finomságot.

Bővebben...

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here