Receptjeink

Tönköly leves

Hozzávalók:

  • 8 személy részére:
  • 2 liter zöldségleves (leveskockából)
  • 20 dkg tönkölyliszt (reformboltokban kapható)
  • 2 csokor fűszernövény petrezselyem,
  • kapor, metélőhagyma
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tejföl
  • 4 evőkanál száraz fehérbor
  • 6 dkg vaj

Elkészítés:

A zöldséglevest felforraljuk. A tönkölylisztet a leveshez keverjük, amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a fűszernövényeket megmossuk, a petrezselyem és a kapor leveleit lecsipegetjük, és finomra metéljük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Amikor a tönköly megdagadt a levesben, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt és a bort. Tálalás előtt a vajat és a fűszereket is a leveshez adjuk.

Ricotta torta

Hozzávalók:

 

Tészta:

-          liszt 13 dkg

-          tojás sárgája 1 db

-          porcukor 7 dkg

-          vaj 10dkg

-          tejföl 1 kanál

 

Töltelék:

-          ricotta 0,5kg

-          joghurt 0,5l

-          porcukor 20 dkg

-          tojás 5db

-          vaníliás cukor  1 evőkanál

-          citromhéj+lé 1db

-          étkezési keményítő

 

Öntet:

-          eper 0,5kg

-          cukor 15dkg

-          étkezési keményítő 1 evőkanál

-          citrom 1db

 

 

Elkészítés:

 

A tésztához megadott anyagokat összegyúrjuk, majd a torta forma aljára kinyújtjuk.. 200 fokos sütőben 11percig sütjük.

 

Töltelék:

A tojás sárgáját habverővel kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot, a citrom héját és levét, a keményítőt, a ricottát  és simára keverjük.

A megmaradt tojás fehérjét habbá verjük és lazítjuk vele a masszánkat.

 

Ezután beleöntjük a tortaformába és 200 fokos sütőben 60 percig sütjük alufóliával letakarva, majd 15-20 percig fólia nélkül tovább sütjük. Ha készre sült félre tesszük pihentetni.

 

Eper öntet elkészítése:

Egy edényben cukor karamelizálunk, felöntjük kb. 3dl vízzel és forraljuk. Ha elolvadt a cukor hozzáadjuk az epret. 1-2 percig főzzük. Hideg vízzel kikevert keményítővel kicsit sűrítjük számítva arra, hogy ha kihűl még sűrűsödik. Majd egy tésztaszűrőn áttörjük, kis citromlével pikánsabbá tehetjük.

Ezután félre tesszük hűlni.

 

Tálalás:

 

A tortaszeletet tányérra helyezzük, körbe locsoljuk az eperöntettel, porcukrozzuk. Kis eper szeletekkel díszíthetjük.

csokoládés citrom torta

csokoládés citrom torta

Nyírségi gombócleves

gfxjzkzk

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg finom liszt

1 csokor medvehagyma

2 tojássárgája

1 dl tejföl

25 dkg   sütőmargarin

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 dkg cukor

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk.

 

A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle.

 

Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd kisütjük.

Gabonafasírozott

Hozzávalók: 1 csésze főtt gabona, finomra vágott párolt hagyma, 1 kisebb, finomra vágott párolt répa, 1 csipet tengeri só, egy kevés teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely, tetszés szerint különböző fűszerek és fűszernövények. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kerek pogácsákat készítünk, és olívaolajban vagy szezámolajban kisütjük. Akkor lesz ropogósan finom, ha forró olajban hirtelen sütjük, így a gabonaszemcsék összezáródnak, és a fasírozott nem szív a szükségesnél több olajat fel.

Gombaleves kuktában

Hozzávalók: 2 csésze megmosott gabona 10 csésze víz, 2 finomra vágott hagyma, 1 petrezselyemgyökér és 2 répa gyufaszál-vékonyságúra vágva, 3 nagy zöld fűszernövénylevél vagy téli zöld levelű zöldség levele, csíkokra vágva. ĺzesítéshez miszó, a zöldségek pirításához szezámolaj. A kuktába feltesszük a gabonát vízzel és egy csipet sóval, takaréklángon 45 percig főzzük. Közben a zöldséget a hagymával együtt szezámolajban megpirítjuk, végül a leveles zöldségeket is hozzáadjuk, kevés vízzel felöntjük, lefedjük és 15 percig pároljuk. A miszót egy kis vízben feloldjuk, és a párolt zöldséggel együtt beletesszük a levesbe. Mindezt együtt még pár percig főzhetjük.

Gabona leves

A rizshez keverhetünk tönkölyt, árpát vagy zabot tetszés szerinti arányban. Alapos mosás után egy csipet sóval hét-tízszeres vízben felfőzzük és kis lángon további 2-3 órán át főzzük. Este is felfőzhetjük a gabonalevesünket, majd hagyjuk még egy negyed órát főni takarékon, és ezután jól lefedve, konyharuhákkal betakarva éjszakán át állni hagyjuk úgy, hogy reggel még meleg legyen. Reggeli előtt még egyszer felfőzzük. Ha krémesre szeretnénk készíteni, alacsony tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük 10-40 percig. 8-as formában kevergessük úgy, hogy az irányt változtatjuk. A leves ízének és hatásának gazdagítására belefőzhetünk hagymát, csicseriborsót, 1 darab Shii-take-gombát a szára nélkül. Egy kávéskanál miszót (erjesztett szójababkrém) is belekeverhetünk a kész levesbe, valamint egy darabka reszelt jégcsapretket. Ezektől az adalékoktól levesünk szinte egész napra erőt ad és tisztító hatást biztosít.

Spenót köretként

Friss spenót

 

Hozzávalók 10 fő részére:

-          spenót 1,3kg

-          vaj 20dkg

-          fokhagyma 5 gerezd

-          bors 4 kávéskanál

-          só ízlés szerint

 

A spenót szárát eltávolítjuk, bő vízzel megmossuk.

A vajat a serpenyőben megolvasztjuk, rárakjuk a spenótot, megfonnyasztjuk sóval, borssal. Tört fokhagymával ízesítjük

Csíramálé

A lehetőleg bio-, csíráztatásra való búzaszemeket egy-két napra beáztatjuk, majd amikor megjelenik a magok fehér "szeme", lecsöpögtetve két centiméter vastagon egy nyirkos konyharuhára terítjük. Lefedjük egy másik, szintén nyirkos ruhával, és folyamatosan nedvesen tartva várjuk, hogy megjelenjenek a csíraszálak. Amikor ez megtörtént, sőt akár a zöld szálacskák is megjelennek, lefejtjük a konyharuháról, és annyi vízben, amennyi ellepi, egy negyedórát áztatjuk. Ezután kinyomkodjuk egy kicsit, majd részletekben, éles késsel feldaraboljuk. Ez azért kell, hogy a szálak ne tekeredjenek rá a botmixer késére. Aki húsdarálót használ, az ezt a lépést kihagyhatja.

Ezután a csírakat fel lehet dolgozi. Húsdarálón az összeaprított csírákat le kell darálni egy megfelelő tálba.  A ledarátl masszához fél liter langyos vizet vagy vízes tejt kell adni, és röviden, csak pár percig ázni hagyni. Utána kipaszirozni a már ledarált csírákat,  és a fehérjés színü búzaléhez annyi lisztet keverni hogy nudli tésztánál kicsit hígabb mint hasonló palacsinta tészta.  Ha több liszt van hozzá adva, akkor a kisült csíramálét késsel lehet felszeletelni. Mindenesetre a tésztát jól kizsírozott tepsibe   helyezve 180 fokos sütőbe egy óra hosszáig kell sütni míg a tészta teteje megpirosodik.

Mikor lehűl, nedves késsel fel lehet szeletelni, és olyan tányéron tálalni ahól lessz hely a mézes lének ami a süteménybol kiszűrődik. Nehéz, tápláló süti.

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here