Receptjeink

Császármorzsa

Hozzávalók: 1 liter tej, 15 db tojás, 1 egész sütőpor, kevés só -összekeverni masszává

Elkészítés: Lisztet kell hozzá adni amig sűrű lesz a massza tetejét olajjal meglocsolni

Sütés modja: vajat rakni a  felforrosított serpenyőbe és abban kell megsütni valamint a végén a megsült tésztát cukorral megszórni, azaz karamellizálni, majd kanállal szaggatni!

Novemberi étkek

2010.11.11.

Töltött libacomb Lövér módra

Hozzávalók: 4 libacomb, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 2 g fokhagyma, 2 zsemle, 8 dkg füstölt sonka, 2 tojás, őrölt bors, 1 dl olaj, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 2 dl fehérbor, 2 dl tej, 8 dkg marinírozott paprika, 3 dkg vaj, só, kakukkfű

Elkészítés: A megtisztított, megmosott libacombok bőrét felfejtjük, hogy tölthető legyen, a felső lábszárcsontot kivesszük, kívül-belül besózzuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, kicsavarjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, kockára vágott sonkát, vékony szeletekre vágott marinált paprikát, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá. Lassú forgatás közepette pároljuk, vajjal kikevert tojássárgájával kötjük. A tűzről levéve kicsit hűtjük, borssal, sóval, kakukkfűvel ízesítjük, felvert tojásfehérjével lazítjuk. A combok bőre alá és a csont helyére betöltjük, zsineggel elkötjük.

Serpenyőben vajat hevítünk, belerakjuk a karikára vágott zöldséget, a vöröshagymát, a fokhagymát, az előre töltött libacombokat ráhelyezzük, és kevés vizet aláöntve, fedővel leborítva megpároljuk.

Amikor kész, tepsibe tesszük, pirosra sütjük. A levéhez fehérbort öntünk, beforraljuk,, átszűrjük és a húshoz mártásként szervírozzuk. A combról a kötözőzsineget tálalás előtt leszedjük, rizibizivel körítjük.

Göcseji babos káposzta csülökkel

Hozzávalók: 35 dkg savanyú káposzta, 30 dkg tarkabab, 1 ek zsír, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 sertéscsülök vagy 4 sertésköröm, só, paprika, 3 dl paradicsomlé

Elkészítés: A csülköt és a körmöket tisztára kaparjuk, daraboljuk, mossuk és 2 liter vízben feltesszük főni. A babot előző este beáztatjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát ízlés szerint átmossuk. Amikor a hús már félpuha, hozzátesszük a káposztát, a babot, és puhára főzzük. Zsírral-liszttel világos rántást készítünk, belekeverjük a hagymát, fűszerpaprikát, paradicsomlevet, jól összekeverjük, a leveshez öntjük és felforraljuk.

Diós erszény

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 tojás sárgája, 2 ek cukor

A töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 tojás fehérje

Elkészítés: A lisztet, a vajat, a tojássárgáját és a 2 kanál cukrot összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közben a darált diót, a cukrot és a felvert tojásfehérjét összekeverjük, ezzel megtöltjük a korongokat. Egyik szélüket felhajtjuk, közepes lángon halvány rózsaszínre sütjük. Vaníliás porcukorban megforgatjuk.

Tarkedli

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dl tej, 1 ek cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojás, só, cukor, lekvár

Elkészítés: A liszt közepébe 2 dl langyos tejet öntünk, amelyben elkeverjünk egy evőkanál cukrot. Hozzámorzsolunk 3 dkg élesztőt, és kelni hagyjuk. Ezután hozzáadunk 2 tojássárgáját, sót, 3 dl tejet. Jól felkeverjük, és amikor már jó gyenge a tészta, hozzákeverjük a két tojás habbá vert fehérjét. Letakarva meleg helyen kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután a kizsírozott tarkedlisütő mélyedéseibe kanállal szaggatjuk, mindkét oldalát megsütjük. A sütés alatt a zsírozást nem feledjük, de csak annyit teszünk, hogy ne ragadjon a formába a tészta. Cukorral, lekvárral kínáljuk.

Mézes pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg barnaliszt, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 3 ek méz, őrölt fahéj és szekfűszeg, szódabikarbóna

Elkészítés: A lisztet a porcukorral, szódabikarbónával jól elkeverjük, hozzákeverjük a tojásokat és a felforralt mézet, a fűszereket. Jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, formával kiszaggatjuk, kizsírozott tepsiben világosra sütjük.

Forrás: www.hagyomahyokhaza.hu

Rizsleves

A rizs kiváló ételalapanyag sokféle problémára. Használjuk méregtelenítésre! Könnyen emészthető, ugyanakkor rostjai kitisztítják a bélben megtapadó méreganyagokat.

Hozzávalók: 3 fej karalábé, 25 dkg gomba, 1 kg sárgarépa, 1 csomag újhagyma, 75 dkg brokkoli, 1 evőkanál olivaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, fél csokor friss kakukkfű, 1 babérlevél, 3 leveskocka vagy 2-3 evőkanál vegeta, 25 dkg előfőzött, hántolatlan barnarizs, 1 nagy konzerv darabolt paradicsom ( 8,5 dl )és őrölt bors.
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, majd megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az olajat felforrósítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát, és megfuttatjuk. A zöldségeket ( a brokkolin, a kakukkfűvön, és a babérlevélen kívül ) az olajba dobjuk, és folyamatos keverés mellett, pároljuk. Felöntjük 2,25 l vízzel, felforraljuk, és hozzáadjuk a leveskockát. Beleszórjuk a rizst, 5 percig főzzük, majd hozzá adjuk a paradicsomot. A levest borssal ízesítjük. Só nem kell bele!! Alacsony lángon 15 percig főzzük, majd beletesszük a brokkolit, a babérlevelet, és a kakukkfüvet és további nyolc percig főzzük.
Napi adagonkénti tápértéke, ( tehát amit egy nap fogyasztunk el) 500kcal.

Dióskifli

Megérett a dió. Süssünk hétvégén finom diós süteményt.

Hozzávalók:30 dkg zabpehelyliszt
20 dkg darált dió
áztatott mazsola
2,5 dl növényi tej (esetleg vaníliás)
2 ek méz
1 kk szódabikarbóna
fél citrom leve
15 dkg bio növényi margarin

 

Elkészítés:

A lisztből, margarinból, citrommal felhabosított szódabikarbónából, 1,5 dl növényi tejből és a mézből tésztát gyúrunk. A diót összekeverjük a maradék növényi tejjel és ízlés szerinti mennyiségű mazsolával - ez lesz a töltelék. Kinyújtjuk a tésztát, háromszög alakú lapokat vágunk, megrakjuk egy-egy ek töltelékkel, majd feltekerve, kifli alakot formázunk belőlük. Kikent tepsiben, közepes lángon szúráspróbáig sütjük. Ha sütés közben víz-méz (vagy víz-juharszirup) keverékével kenjük meg a kifliket (akár többször is), úgy felületük fényesebb lesz.

Forrás: Napfényes Élet Alpítvány

Mandulaleves

Hozzávalók:

1l tej, 4 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 12,5 dkg őrölt mandula, 8 db mandulás keksz.

A tejet forrald fel, és állandó kevergetés közben add hozzá az őrölt mandulát, a cukrot és 4 db darabokra tört kekszet. Miután mindez feloldódott, a folyadékot tovább kevergetve, kis lángon főzd még 10 percig, majd szórd meg fahéjjal. Öntsd mély tálkákba a levest, díszítsd 1-1 db keksszel, és melegen vagy lehűtve fogyaszd.

 

Az élelmiszerek hatása szervezetünkre

A testi-lelki egészség és harmónia helyreállításának, vagy fenntartásának természetes alternatíváit kínáljuk Önöknek elsősorban természetesen a táplálkozáson keresztül. Napi táplálékunk körülbelül felét nyers ételekből kell összeállítani ahhoz, hogy szervezetünk ideális ellátásban részesüljön az egyébként hőre érzékeny enzimekből, vitaminokból.Manapság egyre többen látják be, hogy a test-lélek-szellem egy egység. Jó volna, de nem lehetséges egyszerre mindenen változtatni. Gondoljon bele! Akármilyen kicsi eredményt ért már el bármiben, azt komoly, néhol kemény munka előzte meg. A probléma megoldásához mindenképpen végig kell gondolni a helyzetet.

Őszi fogyókúrás receptjeink:

Fontos tudni! Emésztési problémáink nagy sészét elkerülhetjük az étel alapos rágásával!

Bővebben...

Fogyjunk együtt egészségesen!

dieta

        Kapcsolat

    Receptjeinkkel és az ajánlott élelmiszerekkel egészségesebb és karcsúbb lehet!

                  csobogo@csobogo.hu

You are here